Dinàmica de grups, Unitat didàctica 2.

De nou amb un altre recurs audiovisual podem observar com l'oci es comverteix en un negoci, en un producte de consum. En aquest cas utilitzarem la película "slap shot", traduida com "el castañazo" (1977) considerada una de les millors películes sobre el món de l'esport de competició i les grans contradiccions que d'aquest es generen (valors, actituds, etc). Un gran recurs per entendre un dels temes d'aquesta unitat.

Sinopsis: En 1977 se estrenó “El castañazo” (Slap shot), la historia de un equipo de hockey sobre hielo de segunda fila dirigida por George Roy Hill, director entre otras de “El Golpe”(The Sting 1973) y “Dos hombres y un destino” (Butch Cassidy and the Sundance Kid 1969).
“El castañazo“es real, crítica e incisiva con lo que rodea al deporte de alta competición. Logra engancharte aún importándote el hockey hielo bastante poco y treinta años después toca temas de plena vigencia en la actualidad como la importancia de las televisiones y las marcas en la financiación de lo equipos, la alienación de la sociedad a través de los grandes espectáculos deportivos convertidos en opio del pueblo, la fascinación de la violencia...todo ello rodado con un ritmo tan trepidante como un partido de hockey.



Fonaments de l'activitat física,
UD2.2 El sistema muscular
Aquí teniu un parell de videos explicatius sobre el funcionament i composició de la nostra musculatura.


UD2.1 El sistema ossi

Us adjunto un video sobre l'esquelet humà i les articulacions i us feu una idea de la seva importància dins l'aparell locomotor.
Apa, fins aviat

Esqueleto y articulaciones por raulespert">


Dinàmica de grups, unitat didàctica 1

Mitjançant un recurs audiovisual observarem el procés de socialització de les persones. He trobat diferents exemples però començo amb una película dels anys 70 que fa referència als infants no socialitzats anomenada 'L'enfant Sauvage'(1969).



És una película basada en fets reals de finals del segle XVIII (1798). Explica el procés d'educació d'un nen que va crèixer aillat en un bosc sense contacte de cap tipus amb els humans ni amb la civilització. Uns camperols descobreixen que en el bosc pròxim on viuen i viu un nen en estat salvatge. Un dels metges de l'Institut de Sords-Muts, Jean Itard (F. Truffaut, el director del film), fascinat pel jove salvatge, s'encarrega d'ell.

Però existeixen d'altres casos, alguns molt pròxims, sobre el procés de socialització treballat en aquesta UD. A Informe semanal (TVE-1) ens han ensenyat un extraordinari personatge: Marcos Rodríguez Pantoja, criatura assilvestrada que va ser descobert molt temps enrere per uns caçadors a Sierra Morena. Hi va viure sol, en companyia de llops, des de la seva més tendra infància fins als 19 anys. El van trobar cobert de pells, amb la cara ennegrida, caminant encorbat i amb els cabells fins a la cintura. Ara, ja a la cinquantena, la seva història ha estat portada al cine. La primera notícia televisiva d'aquest ésser tan singular ens la va donar l'antropòleg Gabriel Janer a Cuarto Milenio (Cuatro, maig del 2010). Però ara, a Informe semanal, hem vist finalment Marcos. De gestos rupestres encara, de tosca gestualitat, però transparent i neta, deia: «A la Sierra de Cardeña hi tenia de tot. Si hi havia gana pescava, o enxampava un conill, o un cérvol. Ara seria feliç si sabés anar pel món ». ¡Ah! Quina història. Aquesta sí que és verídica i no la de Kevin Costner a Ballant amb llops. Això de Marcos és autèntic. I el més bonic és la humil honestedat que transmetia. ¡Quina raresa avui dia! Una netedat existencial d'aquest calibre només s'explica perquè ha viscut tota la seva infància i adolescència allunyat totalment dels programes de TV.